063 188 63 24

Rasadnik Lipa

Česta pitanja

1. Kako odabrati odgovarajući klima uređaja za Vaš prostor?

Pri odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje potrebno je uzeti jači uređaj (za oko 30%) nego što nam je potreban prilikom hlađenja. Nekvalitetni klima uređaji ne mogu kvalitetno zagrejati prostor kada je spoljna temperatura oko ili ispod nule (pritom stalno rade jer ne mogu postići zadatu temperaturu trošeći pritom i veću količinu električne energije, a zauzvrat ne nudeći nikakav učinak). Zato pri samom odabiru klima uređaja koji će se koristiti i za grejanje potrebno je uzeti kvalitetniji klima uređaj po mogućnosti inverter koji rade i do –15 C spoljne temperature trošeći pritom i do 40% manje električne energije nego standardni klima uređaji. Potrebno je obratiti pažnju i na potrošnju klima uređaja.

2. Da li je preporučljivo da klima uređaj radi tokom cele noći?

U zimskom periodu je preporučljivo držati klimu uključenom i tokom noći kako bi održavala temperaturu prostorije.

3. Gde je najpogodnije u stanu/kući postaviti klima uređaj?

Preporučljivo je da unutrašnja i spoljašnja jedinica ne budu previše udaljene. Prilikom postavljanja klima uređaja treba voditi računa o odvodu. Unutrašnju jedinicu je najpogodnije postaviti u prostoriji u kojoj najčešće boravite ali tako da ne izduvava vazduh direktno u mesto gde provodite najviše vremena (krevet, radni sto, fotelja..). Klima izduvava vazduh pod uglom od 45°.

4. Da li je potreban godišnji servis klima uređaja?

Poželjno je što češće čistiti klima uređaj. Čišćenje uređaja poboljšava njegovu efikasnost koja se vremenom smanjuje usled zaprljanosti. Drugi razlog je čistiji vazduh koji je bitan za Vaše zdravlje.

5. Zašto se iz klima uređaja oseća neugodan miris i kako ga se rešiti?

Neogodan miris iz klima uređaja nastaje jer se bakterije natalože na uređaju koji se nalazi unutra. Neprijatni mirisi koji izlaze iz klima uređaja najčešće su posledica nakupljanja prljavštine i bakterija, a njih se možemo rešavi tako što najmanje jednom godišnje servisiramo klima uređaj (dubinsko pranje klima uređaja), pri čemu se unutrašnja jedinica čisti specijalnim sredstvom, koje dezinfikuje i otklanja neprijatne mirise koje se nalaze u kadicama unutrašnje jedinice.

6. Koji kapacitet klima uređaja Vam je potreban?

Primeri za lakši odabir kapaciteta klima uređaja:
- Prostorija od 20-35 m2 – klima uređaj kapaciteta 9000 BTU
- Prostorija od 30-50 m2 – klima uređaj kapaciteta 12000 BTU
- Prostorija od 40-60 m2 – klima uređaj kapaciteta 18000 BTU
- Prostorija od 70-100 m2 – klima uređaj kapaciteta 24000 BTU

Ovo su proračuni za prostorije sa dve osobe, prozorima prosečne veličine, izolacijom i izloženosti suncu tako da kapacitet potrebne klime varira u zavisnosti od parametara koje smo prethodno naveli.

6. Koja je razlika između obične i inverter klime?

Inverter klima uređaji rade na temperaturama do -15 stepeni, dok obične ON/OFF klima uređaji rade najviše do -5 stepeni.
Inverter klime imaju bolju energetsku klasu u odnosu na ON/OFF klime. Bolji je učinak utrošene i dobijene rashladne odnosno toplotne energije.
Kod invertera, broj obrtaja kompresora i spoljnog ventilatora se elektronski menja, pa se sporije ledi spoljna jedinica.
Tako se kontinualno uduvava neophodna količina vazduha, temperaturna odstupanja su manja i dobija se do 30% ekonomičniji rad, manje opterećenje električne instalacije stalnim uključivanjem i isključivanjem kompresora i daleko bolji rad u zimskim uslovima.
Rezultat je i smanjena potrošnja električne energije, duži vek trajanja proizvoda i smanjeni troškovi održavanja i servisiranja.
Primer: Klima uređaj 12000 btu-a troši 1,2 kW. ON/OFF klime energiju troši sve vreme dok ne postigne željenu temperaturu u prostoriji.
Inverter prilikom uključenja troši 1,2 kW, ali kako postiže željenu temperaturu ta potrošnja se smanjuje i do 0,8 kW.

Scroll